»
asshaari.blogspot.com

12 Dec 2012

Happy Thursday!!!

Assalamualaikum....

Selalunya people akan cakap happy monday (even x berapa nak happy) tapi saya lain sikit, saya wish happy thursday pulak, tak der bezanya pun kan. By the way, 2012 pun hampir menutup tirainya, so macam2lah impian, wishlist yang tak tertunai lagi, azam yang entah kemana, kerja melambak2, yang tak der kerja pun ada (hihihihi...aku ler tu)

Semalam, settle satu perkara yang perlu saya buat, bayar yuran sekolah untuk anak daraku yang masuk darjah 4 next year. Cepat jer masa berlalu...... 


Next step, apa lagi ya...keperluan sekolah pulak. Hari2 anak daraku bertanya, bila nak beli...bila nak beli....sometimes rimas jugak, nampaknya kena beli jugak weekend ni.

Hari Selasa hari tu, saya pergi Plaza Alam Sentral, 1st time sampai u.... best jugaklah pergi sana, especially ada jual tudung cantik2..huk3x. Sambil2 tu menderma jugak untuk tabung Gaza. Kebetulan hari tu ada satu organization yang sedang buat kutipan untuk Palestine and ada show, so sempatlah tengok and snap a few picture.





Pada saya, good initiative dari rakyat Malaysia untuk membantu rakyat Palestine. Alhamdulillah......
Harap2 ramai lagilah rakyat Malaysia untuk turut membantu mereka yang dalam kesusahan (dah mcm ayat ceramah pulak.....)


Salah satu initiatif dari anak terunaku tanda sokongan terhadap rakyat Palestine (padahal kena paksa tu....)

Sekian....ADIOS

5 Dec 2012

Sharing is Caring : Membina Kembali Kebahagiaan

Just share 1 tips yang membuatkan saya tertarik untuk dikongsikan bersama anda semua especially yang sudah berumahtangga dan bakal berumahtangga sebagai panduan (untuk saya juga).



Membina semula kebahagiaan rumah tangga yang tercalar dek kesilapan pasangan. Bak kata pepatah "Tutup buku lama dan mulakan buku baharu".
Rata-rata pasangan menerima pesanan tersebut dengan satu soalan: Bagaimana mahu mengembali kepercayaan pasangan sedangkan kesilapan pasangan sebelum ini masih jelas dalam ingatan?
Jawapannya hanya dua: Pertama, maafkan dengan ikhlas, kedua, kembali percaya.
Maafkan dengan ikhlas
Maaf merupakam perkara yang mudah disebut walau ramai juga yang payah melafazkannya. Persoalannya bukan payah atau mudah disebut, tetapi keikhlasan anda dalam memohon dan memberi maaf.
Ramai yang memohon maaf, tetapi tidak ramai yang berterus terang mengenai kesilapan yang perlu dimaafkan.
Ramai juga yang mengakui memberi maaf tetapi maaf yang diberi hanya dimulut, bukan lahir daripada hati.
Praktikkan untuk memberi maaf daripada hati yang ikhlas. Maafkan sepenuh hati. Jika anda mampu memberi maaf dengan ikhlas dan sepenuh hati, anda tidak akan rasai pedih, biar segala kisah lalu yang melukakan anda masih kekal dalam ingatan.
Kembali percaya
Kalau masih kekal dalam ingatan, bagaimana untuk kembali percaya?
Sebenarnya tidak perlu melupakan segala kisah lama yang membuatkan anda menderita.
Memang sukar melupakan setiap detik yang dilalui dalam kehidupan kita. Saat gembira, detik kecewa, pengalaman manis dan tragedi pahit akan tetap kekal dalam ingatan.
Ramai yang berusaha untuk melupakan cerita kecewa dan duka tetapi hampa. Ia tetap kekal malah bertambah segar.
Saya pernah kongsikan usaha anda untuk melupakan sesuatu sebenarnya akan membuatkan anda terus mengingati perkara tersebut.
Ingat lawannya lupa. Ia berpunca daripada satu sumber iaitu minda anda.
Anda tidak mungkin dapat melupakan dalam usaha melupakan kerana ia satu proses untuk menambah ingatan terhadap perkara tersebut.
Jalan terbaik ialah biarkan saja ingatan itu kekal. Apabila ia mengganggu emosi anda, segera ubah situasi, tukarkan fokus anda kepada perkara lain. Jangan dilayan ingatan tersebut.
Lupuskan bukti kenangan lama
Paling penting, buang segala bukti kenangan lama yang memedihkan. Mungkin gambar, e-mel, khidmat pesanan ringkas (SMS) atau apa sahaja.
Ingat, apabila anda bersedia untuk memulakan hidup baharu dengan pasangan anda, mulakan betul-betul bakar terus buku lama biar menjadi abu.
Masalah yang kerap dihadapi ialah ada tindakan tertentu yang dilalui bersama pasangan merupakan perkara yang mungkin membangkitkan luka lama.
Jika berdepan dengan situasi seperti ini, baliklah kepada peraturan pertama, maafkan dengan sepenuh hati. Perit memang diakui, tetapi berilah peluang kepada pasangan anda malah peluang buat diri anda sendiri.
Pasangan anda manusia, anda juga manusia yang masing-masing tidak lepas daripada melakukan kesilapan. Cinta membuatkan manusia terpedaya, nafsu pula membuatkan manusia buta.
Siapa yang menyelamatkan bukan penentu hala tuju masa depannya, Allah masih memberinya peluang dan harapan.
Lantas, kenapa kita sesama manusia enggan memberikan peluang dan harapan yang sama? Hebatkah anda kerana tidak duduk dalam kasutnya, melakukan kesilapan yang pernah dilakukannya?
Jangan berbangga. Mereka yang berada di dalam penjara kerana kesalahan jenayah mungkin lebih baik daripada kita.
Sedarlah, mereka yang pernah melakukan kesilapan kemudian sedar mengenai kesilapan tersebut seterusnya insaf dan bertaubat lebih mulia berbanding mereka yang tidak sedar bahawa mereka sedang melakukan dosa kepada Allah SWT tidak kiralah dosa kecil ataupun besar.
Mampukah wahai kaum Hawa untuk melupakan semuanya, itu bergantung kepada diri masing2 sebenarnya. Apa yang penting kita sudah berusaha untuk memberi yang terbaik dalam rumahtangga kita. 
Sumber: Kosmo

3 Dec 2012

Perempuan, biasalah suka shopping

Assalamualaikum....

Kalau sebut pasal shopping, dah tentu orang akan cakap "pompuan, biasalah suka shopping". Of course ma... nama pun pompuan (bahasa org sekarang, excelly perempuan...lol).

Lagipun kita support produk tempatan, siapa lagi nak beli kalau bukan kaum hawa ni.I thought ini first time Bonia n Sembonia buat sale at my office (bkn dalam office yer, tapi kat lobby). Lagipun kalau nak pergi KL tu, agak malas sedikit,so chance yg ada ni kita rembat lah mana yang termampu.


Antara gelagat2 pembeli - x kerja ker kak.... (aku pun sama...lol)


Kasut ni 1 of my klik yang beli - agak2 berapa yer, mmg tak percaya harga dia.


Yang ini pun cantik, harga sama seperti colour merah... murah gilerrr


Cantik tak my handbag - dapat rembat 1, ini jer yang termampu.

Sekian entry utk kali ini...Happy shopping gals.....

30 Nov 2012

Sharing is Caring : Fisiologi Seks Wanita

Assalamualaikum...

Entry kali ini just nak share info yang mungkin ramai tak tahu atau yang sudah tahu, buat2 tahu dahlah yer....Baca okey::


Usia 1 hari - 1 tahun

Jantina bayi boleh dikenal pasti selepas bayi dilahirkan.
Jika sudah pasti perempuan, bersyukurlah.
Pada amalan Syariat Islam, seseorang kanak-kanak perempuan mesti di SUNNATKAN bukan diWAJIBKAN untuk melakukan upacara bersunat dengan melalui buloh kecil berulang kali keatas kelintit (clotoris) TANPA membuang atau menghiris kelintit.

Jangan menzalim anak-anak perempuan dengan membaung terus kelintit, kerana ini akan menyebabkan hilang nafsu seks diwaktu dewasa dan ini adalah satu KEZALIMAN yang anda lakukan terhadap anak gadis anda.

Usir 1 hingga 10 tahun

kanak-kanak perempuan cepat membesar dari lelaki, pada peringkat ini sedikit demi sedikit kelihatan kegadisannya menonjol seperti lagak jalanan, suara, jenis permainan, buah dada, punggong.

Usir 11 hingga 19 tahun

Alam remaja, haid datang buat pertama kali. Alat kelamin mula membesar dan menonjol.
Usia 15-16, 17 anak-anak remaja perempuan mula pandai berbohong dan pandai jumpa boy friend. Mula meminati lelaki dan cakap soal lelaki.

Mula mencari jalan untuk jumpa dengan boy friend.
Berkhayal untuk bermesra dengan lelaki.
Jika melakukan seks diwaktu ini, ia boleh menghamilkan seseorang perempuan. Awas !
Jangan terlalu bebas diwaktu ini, amat merungsingkan bagi ibu bapa.

20 hingga 28 tahun

Sudah pandai seks dan alam rumah tangga.
Mengurus rumah tangga.
Waktu ini harus banyak bersabar, kerana banyak hal-hal berlaku dalam rumah tangga diluar dugaan.

29- 40 tahun

Sibuk dengan anak-anak dan rumah tangga. Kadang-kadang layanan seks untuk suami tidak dihiraukan.
Sebab mudah, diwaktu suami mengajak untuk melakukan hubungan badan, anak menangis meminta susu ibu.
Ibu terpaksa melayan anak, suami menjadi kesepian.
Bila hal ini berlalu terlampau kerap, si bapa akan keluar rumah 'mencari sesuatu yang hilang' dirumah untuk menghiburkan kesepian.

Nafsu seks perempuan mula menurun sebab sibuk dengan urusan anak-anak dan rumah tangga. Badan tidak dijaga lagi, suami tidak terurus.

Ini adalah sifat semulajadi - fitrah alam yang harus anda tempuhi.
sayang-sayanglah suami anda, sayang-sayanglah rumah tangga anda.

Untuk membinanya anda memerlukan 15 tahun dan lebih tetapi untuk memusnahkan, memadai hanya 3 patah perkataan 'aku cerai kamu' !

Sumber: x berapa nak ingat !! adess...


19 Nov 2012

School Holiday - B.E.R.J.I.M.B.A

Assalamaulaikum 

Rasanya dah lama tak hupdate blog ni kan. Last 2 week, busy sikit, pastu school holiday pula, so memang tak membusykan diri di blog ni lah. Tapi rasanya labah2 belum sempat bersarang lagi...hihihi. 

Last week saya cuti seminggu, memang best. Apply cuti 3 hari je, tapi cuti seminggu. Kalaulah tiap2 bulan ada cuti cenggini yang mables, kan seronok, so kita bolehlah beronok2.

Actually, entry saya kali ini just nak hupdate gambar2 sepanjang school holiday hari tu. So, tak payahlah saya membebel panjang2 (x de idea pun..hihihihi), gambar2 ini akan menceritakan segala2nya, betapa happynya sepanjang cuti hari itu, although I'm still tired (arghhhh...rasa nak sambung cuti lagi).

Semasa bercuti di Port Dickson


Kami pergi 3 family termasuk my mak and abah, rasa happy bila tengok mak n abah pun happy. Mereka pun dah tua, so masa ni lah bawak depa jalan2. Masa ni di Pantai Teluk Kemang. Tak boleh nak mandi, banyak batu and air pun kotor sangat...geli nak mandi.


Masa ni depa sibuk mencari ketam lah kunun. 


Sempat celebrate besday Irfan masa kat sana. Cake "Angry Bird". Qarnain pun sibuk tiup lilin sama cousin dia...kelakar jer.


Berjalan2 di Teluk Kemang sebelum pulang ke "Home sweet Home".


Mak dan Abah - masing2 dah letih nak berjalan.


Anak2 sedara yg cute miut


Tetiba ada yang interprem kat belakang ( kita org memang tak perasan, ingatkan dah perfect dah gambar tu...hihihihih)


Gambar beramai-ramai except Abah (jd guard kereta pulak). Gambar dah cantik, tapi mamat 2 org tu yang mencacatkan gambar...huh

Semasa bercuti di Kuala Lipis Pahang dan Cameron Highlands


Kami pergi agak lewat that day, so kita orang singgah just for a while kat Ladang tea ni snap for a few picture.


Nasib baik cuaca agak baik hari tu, so rasa terubat jugak rindu nak pergi Cameron Highland even sekejap.


Terliur tak tengok buah ni ....emmm..I love it


Cuti sekolah ni lah bawa depa jalan2 - Qistina bersama cousin2 nya.


Sempat snap picture abang2 hensem ni. Cendawan Enoki sedap juga, rasanya saya tak pernah jumpa kat mana2, so try jugaklah satu. Lain kali leh try lagi. Brader sebelah tu pulak, menunjukkan cara2 membuat icecream gula (betulke namanya).


Picture ni mmg best - kelakar tengok Qarnain tersepit dicelah antara cousin dia. Cuaca panas, dalam kereta pulak tu, apalagi "merolohlah" kata org perak.

Sekian dulu entry kali ini, panjang lebar dah rasanya, boleh cover untuk sebulan punya entry...hiihihi. Jumpa lagi di episod akan datang.

23 Oct 2012

TIPS: Suami isteri perlu romantik

Assalamualaikum....

Rajin pulak aku ber entry mentry ni...bukannya apa, saja nak tulis mulis dan bersharing maring ni...2day, saya nak bagi tips pada suami isteri yer.

* SIKAP romantik suami terhadap isteri adalah sifat yang digalakkan dalam Islam. Ia adalah penyubur kasih sayang antara suami isteri.

* Sifat ini perlulah dikekalkan sepanjang masa walaupun ketika usia semakin tua dan jangan sekali menjadikan anak serta cucu sebagai alasan untuk tidak lagi bersikap romantis.

* Sikap romantik lahir dari hati kaya dengan kasih sayang dan ia adalah manifestasi daripada akhlak mulia yang terpancar melalui percakapan serta perbuatan sehari-hari.

* Sikap romantik yang perlu dilahirkan:

* Memberi ciuman mesra kepada isteri tatkala isteri mencium tangan suami yang hendak keluar bekerja dan baru pulang ke rumah. Ciuman adalah lambang kesetiaan, peniup semangat untuk isteri dan suami meneruskan kehidupan seharian.

* Mendakap isteri ketika hendak keluar dari rumah. Ini akan mencetuskan ingatan yang berpanjangan sewaktu suami dan isteri berpisah sama ada untuk keluar bekerja atau urusan lain.

* Selalu mengucapkan perkataan yang menunjukkan kasih mendalam kepada isteri.

* Memanggil isteri dengan panggilan atau gelaran yang disukai

* Selalu usik-mengusik dan bergurau senda.

* Berjalan beriringan di luar rumah. Setidak-tidaknya jangan berjalan terlalu laju meninggalkan isteri jauh di belakang.

* Petua mengekalkan sifat romantis:

* Isteri hendaklah bijak menghias bilik tidur untuk mewujudkan suasana romantik. Apabila ini dapat dilakukan, suami akan sentiasa berasa gembira sehingga sikap romantik yang ada dapat disuburkan.

* Isteri hendaklah menjaga penampilan di hadapan suami dengan memakai pakaian yang menarik dan bau-bauan menyenangkan suami.

* Usah malu menggunakan ungkapan cinta ketika berdua-duaan, seperti lazim diucapkan pasangan bercinta.

* Di celah kesibukan dengan kerjaya dan menguruskan rumah tangga, suami dan isteri hendaklah bijak mencari masa untuk berdua-duaan tanpa gangguan anak atau cucu.

* Pada ketika tertentu, layangkan kad ucapan mengandungi kata romantik yang penuh kasih sayang.

* Sekiranya timbul sebarang masalah dalam perhubungan suami isteri, hendaklah ditangani dengan segera masalah itu. Usah biarkan masalah berlarutan sehingga lukanya membekas di hati.

Selamat beramal.....

sumber: x ingat 



21 Oct 2012

TIPS: Jadi Sahabat Baik Pasangan

Assalamualaikum w.b.t

Macammana di hari Isnin ini...masih Monday Blues...(bg aku everyday blues....). Terasa 2012 hampir kepenghujungnya. Pejam celik pejam celik lagi 2 bulan lebih kita nak masuk 2013 kan...sekejap jer rasa. Cuti sekolah pun semakin hampir. Cuti sekolah inilah kita plan nak bawa anak2 balik kampung atau bercuti. Anak2 zaman sekarang dah pandai demand nak pergi jalan-jalan. Mana yang mampu, bolehlah bawa anak2 jalan2 jauh sikit spt Sabah, Langkawi, Sarawak, Jakarta dll. Kalau tak mampu, kita balik kampung jerlah yer....

Hari ini saya nak kongsi tip untuk menjadi sahabat yang baik kepada pasangan masing2: peringatan untuk diri saya jugak

1. Setia menemani pasangan di kala susah dan senang.

2. Jadi pendengar yg baik, bukan sahaja ketika pasangan ada problem malah setia mendengar celotehnya mengenai perkara yg remeh.

3. Bantu pasangan menghadapi stress ditempat kerja, berikan opinion dan berbincang penyelesaian terbaik agar pasangan kembali ceria.

4. Sentiasa memberi kata2 semangat dan galakan.

5. Luangkan masa bersama dengan xtvt kegemarannya.

6. Beri teguran dan kritikan yg ikhlas dengan bahasa yg lembut.

7. Rumahtangga pasti bahagia dengan gurau senda.

8. Luang masa berdua tanpa anak2.

9. Kenali teman2 pasangan anda dan layan mereka dengan baik.

10. Sanggup berkorban demi kebahagiaan bersama - mcm lagu P.ramlee (berkorban apa saja, harta atau pun nyawa, itulah kasih mesera, sejati dan mulia.....)

So...marilah kita sama2 praktikkannya...agar rumahtangga kita terpelihara...Aminnnn

17 Oct 2012

Terbaik dari ladang!!

Assalamualaikum...

Selamat pagi, good morning, goeie more...おはようございます, magandang umaga....bnyknya bahasa...kalau tak paham, sila bukak Google Translate yer - maksudnya semua sama jer.

Actually just nak show to you all, susu yang saya beli last week - susu segar kata pakcik tu lah. Ada susu lembu dan susu kambing. Orang kata...bukan saya kata...hihihihihi, susu lembu atau susu kambing ni khasiatnya banyak, especially susu yang datang dari kambing ni. Tapi walaupun susu haiwan2 itu terbaik, tak boleh disamakan dengan susu ibu kan...mengangguk2kan kepala tanda setuju. Tapi, dah besar ni, takkan nak minum susu ibu pulak kan - bughuk beno ghupenye. Kenalah minum susu2 yang lain, untuk kesihatan kita jugak. Harga susu lembu dalam RM1.30 dan susu kambing pulak RM8 - mahai sikit dr susu lembu (mungkin suara kambing lebih sedap dari suara lembu kot)

Yang ini susu lembu- ada perisa, tapi susu kambing takder perisa-pior punya (lupa nak snap susu kambing)

14 Oct 2012

Monday BluES!!

Assalamualaikum n Selamat Hari Isnin


Apa yang dikatakan Monday Blues - The sad feeling have when they go back to work or school on Monday.

But....not often I'm feeling like that....maybe yang ada feeling macam tu, selalunya kerja menimbun di ofis, banyak kerja kena kejar dateline, jumpa client yg fussy, boss yang fussy n many...many...many.....more...

Walauapapun feeling yang anda rasa hari ini...SELAMAT BEKERJA  dan ceria-ceria selalu...

12 Oct 2012

Selamat Hari Jumaat

Assalamualaikam....

Happy Friday semua!!! Just short and simple entry for today.Kalau Friday jer semua happy especially yang bekerja (termasuklah aku...saje jer tak nak ngaku) . Yerlah...pejam celik..pejam celik..dah hari Jumaat. Esok cuti...yabeda bedoooo. 

Hari cutilah kita nak rehat, nak plan bawak anak2 jalan...pergi tengok wayang...pergi menguruskan badan....jogging lah tu.Yang kapel pulak, nak pergi taman bungalah...pi meminang lah...hihihi...nak pusing2 naik kereta, naik moto...wahhh romantiknya kan. Tapi yang kapel2 tu jgn lebeh2 ha...diantara korang berdua akan muncul org yg ketiga, so be carefull k....

Actually, nak story morry sikit tentang anak saya yang sulung. Dah besar dia, dah 9 tahun, dah jd anak dara dah. Nak tolong sikit2 buat kerja rumah bolehlah. And bab solat pulak, Alhamdulillah...recently dah boleh solat sorang2. Tak payah berimamkan mama dia. Harap2 biarlah dia rajin solat hingga dia besar...Bila solat terjaga, Insyaallah, pekertinya pun terjaga jugak. 

Gunalah lampin pakai buang jenama Fitti...hihihihihi
Semoga Allah tetapkan iman-nya dan boleh menjadi anak yg solehah.Amin.....

9 Oct 2012

Giveaway Entry ke-1000 Blog Aesya Zealous

Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia....

Hari ini saya terasa nak join GA dari Aesya Zealous sempena entry yang ke-1000. Wow banyak tu. Saya punya pun baru berapa (lupe nak kira). Tahniah kepada Aesya blog kerana mencapai tahap tertinggi dalam entrinya. (Bila turn aku agaknya,kalau dh cecah seribu , kena buat GA jugaklah...Insyaallah).

Apa tunggu lagi, jom kita join reramai!!! meriahkan lagi GA ni. Hadiah pun best2...bukan senang nak mendapat yang free. Toilet pun kena bayar!!!


Syaratnya senang saja, tak payah keluar modal pun (cuma bayar line internet jer) hihihi...

Antara syarat2nya:

1  Buat satu entri di blog anda bertajuk " GIVEAWAY ENTRI KE-1000 BLOG AESYA ZEALOUS "
2. Haruslah mengrajinkan diri memfollow blog Aesya Zealous
3. Letaklah banner kat atas ni dalam entri. jangan lupa link ke entri  http://akuzealous.blogspot.com
4. Last sekali, letakkan link post entri anda kat bahagian komen post di  

Hadiahnya pula:


Mixstyle Headphone (awesome sgttt)

Top-up RM10 x 2 dari The Rabun


Jangan lupa follow blog The Rabun juga :

Best kan???? Apa tunggu lagi!!!! klik sekarang  



7 Oct 2012

SMILE :)


Senyum itu sedekah: Rasulullah SAW bersabda :
"Senyum kalian bagi saudaranya adalah sedekah,beramar makruf dan nahi mungkar yang kalian lakukan untuk saudaranya juga sedekah,dan kalian menunjukkan jalan bagi seseorang yang tersesat juga sedekah." 
(HR Tirmizi dan Abu Dzar).

"Tersenyum ketika bertemu saudaramu adalah ibadah." 
(HR Trimidzi,Ibnu Hibban,dan Baihaqi).

3 Oct 2012

A True Friend









p/s: the simple entry at this time....peace!!!!

23 Sep 2012

Moon Couture Skirt Giveaway

Assalamualaikum dan Hi!!!!

Kalau sebut tentang fashion semua wanita di dunia amat teruja, termasuklah saya. Di zaman IT dan global ini banyak individu2 yang menjual produk mereka secara "online" termasuklah  
'Moon Couture' yang produce jenama mereka sendiri. Shopping di Moon Couture segalanya "cute & adorable". 

Kepada "shopaholic"...jom sertai Moon Couture Skirt Giveaway untuk dapatkan SKIRT FREE. Bukan itu sahaja, anda berpeluang memenangi wang tunai RM100..wow!!! Cepat sebelum terlambat kerana hanya 3-5 pemenang sahaja akan dipilih. 


Macammana??? Cantik bukan Flare Maxi Skirt keluaran Moon Couture. Anda boleh padan dan gayakan mengikut kreativiti anda seperti model. Apa yang penting cantik dan sangat selesa. Bukan sahaja skirt, tetapi terdapat pelbagai jenis pakaian, tudung, baju kurung dan macam2 lagilah....mmg x cukup ruang untuk ditulis disini. Harga pun berpatutan.... remaja, dewasa...semua boleh mendapatkannya. 




Apa lagi.....sentiasa dapatkan " latest fashion in women clothing" di  www.mooncoutures.com  dan alamat facebook  www.facebook.com/Bawalchantique 

3 perkataan yang boleh saya gambarkan "Fashionable, Elegant and Stylista".

Apa tunggu lagi.... Giveaway akan berakhir pada 30hb September 2012 dan pemenangnya akan diumumkan pada 6hb Oktober 2012. Cepat klik link di atas untuk menjadi salah seorang pemenangnya dan saya berharap saya adalah salah seorang daripadanya.

Sekian...terima kasih!!!!


11 Sep 2012

Pemergian Blogger Remaja - Alfatihah

Assalamualaikum dan selamat pagi (mcm cikgu sekolah pulak).

Pagi2 lagi saya dah berblogger, maklumlah sejak berkecimpung dlm bidang ni, ada cerita baru saja, saya akan menaip. Nak susun ayat cantik2 bukannya pandai sangat pun. Walaupun dulu kelas sastera, tapi x pandai sangatlah nak buat ayat bagus2 macam penulis2 novel kat mesia ni. 

Sebenarnya, bukan nak citer pasal pagi ker, pasal kelas sastera ker atau pasal novel. Tapi nak cerita pasal blogger remaja yang neninggal baru2 ni. Semalam saya bukak satu web, dan terbacalah berita tentang kematian remaja tersebut (maklumlah, dia pun blogger), menyibuklah sikit2. 

Antara petikannya: 

"Berdarah kacukan Inggeris dan Melayu, Yasmin Hunwick atau nama sebenarnya Yasmin Johan Eusoffe telah kembali ke Rahmatullah sejak 3 Jun lalu dan kebetulan pada hari ini genaplah pemergiaannya yang ke 100 hari.
Al-Fatihah buat Yasmin.
Beberapa minggu sebelum meninggal dunia, arwah Yasmin seolah-olah sudah mendapat tahu yang dia akan kembali ke Rahmatullah buat selama-lamanya.
Kebiasaanya kita sebagai orang yang berada di sekeliling tidak akan perasan mengenai apa yang berlaku, selepas seseorang itu tiada di muka Bumi ini, barulah kita tersedar. Itulah kuasa Allah.
Antaranya perkara yang berlaku adalah, arwah Yasmin telah memuat naik gambar buku bertajuk ‘Beginikah Rasanya 7 Malam Pertama Di Alam Kubur’ melalui Instagram.
Dia adalah pemilik dan penulis blog www.misschronicz.blogspot.com, walaupun namanya tidaklah sepopular Hanis Zalikha namun dia pernah menjadi ‘trending’ topik di Twitter.
Sejurus mendapat berita mengenai ketiadaan arwah, ramai rakyat Malaysia yang tak putus-putus menyampaikan ucapan takziah kepada keluarganya.
Melihat daripada keadaan itu, ibu Yasmin melalui laman web Facebook telah menyampaikan pesanan ini:
“Salam semua di fb, di saat ini saya dan Johan (bapa kepada Yasmin) tak dapat tidur mengenangkan permergian anak kami, Yasmin Johan ke rahmatullah pada jam 11.50 malam @ 3hb June 2012.
Saya ucapkan ribuan terima kasih pada semua yg memberi ucapan takziah melalui fb dan mesej2 lain.
Yasmin seorang anak yang baik, bijak, sopan santun dan amat cantik dimata kami dan seorang yg berakhlak tinggi.
We will miss her dearly but we will never miss her in our prayers. We still remember her childhood, school days and as a daughter she made us proud.
Semoga roh beliau berada disisi orang yg beriman.”
Mengimbas kembali kejadiaan yang telah menimpa Yasmin, ia berlaku sekitar 12 tengah malam di mana dia bersama dua lagi rakannya maut di tempat kejadian semasa hendak membuat pusingan ‘U’ di Padang Gaung, Langkawi.
Mereka telah dirempuh oleh van pelancong yang datang dari arah Ulu Melaka. Ketika itu, mereka tidak memakai topi keledar malah menunggang motosikal tiga orang sekali gus.
Hari ini, ibunya telah menulis di blog yang arwah telah mendapat markah tertinggi dalam ujian piano gred 4. Ibunya turut memberitahu yang mereka sekeluarga amat merinduinya.
Malah, arwah Yasmin sangat berbakat dan comel. Dia disenangi oleh semua guru dan rakan-rakan.
Oleh kerana itu, sehingga saat ini tidak hairanlah masih ada guru dan rakannya yang sering bermimpi mengenai arwah."
Begitulah kisah arwah, semoga beliau ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman...amin...
carian: terima kasih mynewshub 

10 Sep 2012

Teaser Raya Again

Assalamualaikum....

Mesti rasa pelik kan. Hari tu pasal Raya. Kali ni pun pasal raya gak. Ha... entry hari tu di rumah ibu mertua. Kali ni di kampung tempat aku dibesarkan. Walaupun hari raya ke 3 baru balik kampung, tapi tetap jugak nak masukkan dalam blog. Sebab ada permintaan dari sahabat lama supaya masukkan gambar family saya. 

Tak mo lah cerita panjang, tengok jerlah gambar yer...

Ini gambar family Abang yang sulung (org panggil yeop - kerja di Manjung sebagai Kontraktor) bersama mak n abah tercinta. Ada 8 orang anak (mana lagi sorang ni, kenapa x cukup...ish..ish...)

Ini gambar kakak yang no 2 - panggilan Kak Dibo, kerja sebagai Juruukur Perunding di Puchong

Ini gambar family abang yang no 3 - dulu dia kerja dengan Navy, tapi after dia accident jatuh parachute, so dia bersara lebih awal. Kalau dia tak bersara awal tentu dah jadi kapten, now bisness sendiri.

Ini family kakak yang no 4 - suami isteri mengajar di Pahang, dan yang paling ramai anak,  7 orang semuanya, tp x cukup jugak dlm gambar ni...ish...


Ini kakak no 6, cikgu jugak - ada 3 orang anak (mana plak anak2nya..ish..ish...)
Kakak no 5 beraya rumah mak mertuanya di Seremban.


Antara wajah2 anak2 sedara - kalau 7 family balik sekali, mmg gawat rumah kat kampung, tapi seronok dapat berkumpul adik beradik - insyaallah next year akan jumpa semua.



Berhari raya di rumah Mak Su di Telok Bakong


Berhari raya di rumah sahabat lama Abah masa Abah mengajar di Pantai Remis, bayangkan berapa tahun x jumpa, berpuluh2 tahun. Seronok bila berjumpa sahabat lama, pastu masing2 dah tua.... tapi pakcik tu tak habis2 puji Abah, masih handsome ( hahaha...Abah mmg handsome waktu muda... mcm Aaaron Aziz...hehehehe...)


Tempat ni wajib pergi kalau balik kampung iaitu Sungai Perak - depan rumah jer. 

Ini saja entry kali ini. Next Raya (tahun depanlah) saya upload lagi gambar2. Insyaallah.....


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...