»
asshaari.blogspot.com

22 Jul 2012

SHARING: Fadhilat Bulan Ramadhan

Assalamualaikum kepada pembaca semua...

Hari ini hari ke 3 kita berpuasa dan hari pertama berpuasa di office (ceh..mcmlah sebelum ni xpernah). Bila berpuasa di office jer, apa yang terlintas di benak fikiran kita tentulah nak balik awal dan pergi Bazaar Ramadhan. Betul tak!!!!

Setiap tahun kalau bulan Ramadhan aku jarang masak, hari minggu jer aku rajin sikit memasak, mulalah bukak balik buku resepi yang bertimbun2 kat rumah tu. Buku jer banyak, tapi bukan semua aku reti nak buat. Kalau aku rasa bahan2nya senang baru aku cuba. Kalau tidak, berhabuklah buku resepi tu.

Bila fikirkan balik, menyesal jugak tak belajar memasak dari kecil. Dulu2 'mak' seringkali menyuruh aku ke dapur, tapi aku malas (apa punya anak da....) munglin sebab aku anak bongsu agaknya, so macam mengada2lah sikit (humban ke sungai perak lagi bagus..kata mak aku...x aderlah). Tapi, sekarang ni bolehlah memasak (sedap x sedap, hubby aku mkn jer..hehehe), nak kata terror tu x derlah, tapi bolehlah. Cuma tak sehebat 'mak' aku lah. 'Mak' aku selalu cakap kat aku " tu lah, dulu malas nak belajar masak" - kalau bunyi org perak cakap lain sikit, nanti u olls x faham.

dah..dah...jgn cakap perak kat sini.

*********************************************************************************

Hari ini aku nak "share" sikit fadhilat bulan Ramadhan, silalah baca yer... :

Hadith 1
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Umatku telah dikurniakan dengan lima perkara yang istimewa yang belum pernah diberikan kepada sesiapa pun sebelum mereka. Bau mulut daripada seorang Islam yang berpuasa adalah terlebih harum di sisi Allah daripada bau haruman kasturi. Ikan-ikan di lautan memohon istighfar (keampunan) ke atas mereka sehinggalah mereka berbuka puasa".
Allah mempersiapkan serta menghiasi jannah yang khas setiap hari dan kemudian berfirman kepadanya: "Masanya telah hampir tiba bilamana hamba-hambaKu yang taat akan meninggalkan segala halangan-halangan yang besar (di dunia) dan akan mendatangimu."
Pada bulan ini syaitan-syaitan yang durjana dirantaikan supaya tidak menggoda mereka ke arah maksiat-maksiat yang biasa mereka lakukan pada bulan-bulan selain Ramadhan. Pada malam terakhir Ramadhan (orang-orang yang berpuasa ini) akan diampunkan." Maka sahabat-sahabat Rasulullah SAW pun bertanya: "Wahai Pesuruh Allah, adakah itu malam lailatul Qadar?" Dijawab oleh Rasulullah SAW: "Tidak, tetapi selayaknya seorang yang beramal itu diberi balasan setelah menyempurnakan tugasnya."
Hadith 2
Ubadah Bin Somit ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda pada suatu hari ketika Ramadhan hampir menjelang: "Telah datang kepadamu bulan Ramadhan, di mana Allah melimpah ruahkan di dalamnya dengan keberkatan, menurunkan rahmat, mengampuni dosa-dosa kamu, memakbulkan doa-doa kamu, melihat di atas perlumbaan kamu untuk memperolehi kebaikan yang besar dan berbangga mengenaimu di hadapan malaikat-malaikat. Maka tunjukkanlah kepada Allah Taala kebaikan dari kamu. Sesungguhnya orang yang bernasib malang ialah dia yang dinafikan daripada rahmat Allah pada bulan ini."
Hadith 3
Abu Sa'id Al Khudri ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Setiap hari siang dan malam pada bulan Ramadhan, Allah Tabaraka wa Taala membebaskan begitu banyak sekali roh daripada api neraka. Dan pada setiap orang Islam pada setiap hari siang dan malam doanya pasti akan diterima."
Hadith 4
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Terdapat tiga jenis orang yang doa mereka tidak ditolak; doa daripada orang yang berpuasa sehinggalah dia berbuka puasa; imam (penguasa) yang adil, dan orang yang dizalimi yang kerana doanya itu Allah mengangkatnya melepasi awan dan membuka untuknya pintu-pintu langit dan Allah berfirman: "Daku bersumpah demi kemuliaanKu, sesungguhnya Daku pasti menolongmu walaupun pada suatu masa nanti."
Hadith 5
Ibn Umar ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya Allah dan para malaikatNya mengirim rahmat ke atas mereka yang memakan sahur."
Hadith 6
Abu Hurairah ra. meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW bersabda: "Barangsiapa berbuka satu hari di siang hari bulan Ramadhan tanpa alasan yang wajar (disegi syariah) atau sakit yang kuat, tidak akan dapat menampung atau mengganti hari tersebut walaupun akan berpuasa sehingga ke akhir hayatnya."

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...