»
asshaari.blogspot.com

25 Jul 2012

Stop killing Muslim People

Assalamualaikum...

Kesian kan bila kita dengar pasal isu penghapusan etnik"Rohingya Muslim" di Arakan Myanmar yang dibunuh dengan kejam. Takkan hanya kerana mereka menganut Agama Islam, nasib mereka jadi begitu. Kanak2 dibunuh, perempuan Muslim dirogol (ini biasa terjadi kalau ada peperangan). 

Apa daya kita nak membantu umat Islam yang ditindas. Walaupun keadaan yang berlaku amatlah menyedihkan, tapi mereka tidak mampu berbuat apa2, hanya mengharapkan pertolongan dari Allah semoga ada orang2 yang akan datang membantu mereka. 

Sebenarnya ini adalah episod duka etnik Rohingya sejak dari dulu lagi yang tidak pernah bernokhtak. Di bawah ni saya masukkan sejarah "Orang Islam Rohingya" dr sumber pak Google


"Orang islam Rohingya pada asalnya adalah sebahagian penduduk pemerintahan beraja Mrauk-U di Arakan. Mereka terhimpit antara pemerintahan beraja di Burma yang mengamalkan agama Budha di sebelah timur, dengan raja-raja Moghul yang beragama islam di barat.Walaupun raja-raja Mrauk-U beragama Budha, namun orang-orang islam tetap memainkan peranan yang penting dalam pentadbiran kerajaan mereka.

Pada tahun 1784, Raja Burma,Bodawpaya telah bertindak menakluki wilayah Arakan. Ini menyebabkan orang-orang islam, termasuk orang Rohingya menjadi pelarian di Chittagong Bangladesh dan ramai juga yang terus menetap di sana. Di bawah pemerintahan British pula, Burma ditadbir sebagai sebahagian daripada India.

Apabila Burma mencapai kemerdekaan pada 1948, hubungan negara itu dengan orang Rohingya semakin tegang, terutamanya apabila sekumpulan Muslim di Arakan cuba menyatukan Maungdaw dan Bthidaung bagi membentuk Pakistan Timur. Akibatnya, Rangoon menafikan hak kerakyatan kepada orang-orang Rohingya, dan mereka tidak dibenarkan menjadi tentera dan bekerja dalam perkhidmatan awam.

Menjelang tahun 1950, sesetengah orang Rohingya melancarkan pemberontakan bersenjata, tetapi dapat dipatahkan empat tahun kemudian. Setelah pihak tentera berkuasa di Burma pada tahun 1962, orang-orang Rohingya semakin teruk ditindas sehingga menyebabkan lebih 200,000 orang melarikan diri ke Bangladesh pada tahun 1978.

Pada tahun 1991-1992, lebih 250,000 orang lagi orang Rohingya menjadi pelarian di Bangladesh bagi mengelak dari menjadi buruh paksa, dirogol dan pembersihan etnik oleh pemerintah Burma.

Manakala orang-orang Rohingya yang terus tinggal di Burma dikatakan terus tertindas sehingga kini. Mereka masih tidak diberikan hak warganegara, anak-anak mereka pula hanya dibenarkan bersekolah di sekolah kerajaan hingga peringkat rendah sahaja, dan terpaksa menjadi buruh paksa."

Ada beberapa keping gambar pula yang menunjukkan kesengsaraan mereka: sumber pak google

Bayi dibakar - semoga Allah melaknat mereka yang melakukan ini

Apalah salah kanak2 ini --- kejam
** pagi tadi suami saya bagitahu dia ada lihat gambar di dalam facebook dimana ' seorang kanak2 diikat tangan dan dicampakkan ke sungai dihadapan ibu dan bapa kanak2 tersebut, sehingga kanak2 tersebut terkapai2 dan mati.....nauzubillah -- kejamnya, rasa nak menitiskan air mata.


0 sudah komen, anda bila lagi!:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...